miercuri, 3 aprilie 2013

SCRISOARE SLI SM CĂTRE GUVERNUL ROMÂNIEI, DOMNULUI PRIM MINISTRU VICTOR PONTA




Către
         Guvernul României,
         Domnului Prim Ministru Victor Ponta

         Stimate domn prim ministru. În primul rând ţin să vă felicit pentru rezultatele alegerilor parlamentare şi pentru formarea noului Guvern al României. Mass media şi sondajele arată o mare popularitate şi încredere  în actualul Guvern. Însă încrederea oamenilor este mai uşor de câştigat, dar este mai greu de păstrat.
         Ştim că în această perioadă sunteţi confruntat cu tot felul de probleme, însă vă rog respectuos să vă faceţi puţin timp şi citiţi scrisoarea de faţă.
         Cu siguranţă că nu pentru prima dată auziţi de situaţia de grea moştenire în care se află Învăţământul Românesc, care este în continuare subfinanţat,  cu o lege asumată şi petecită, deci greu aplicabilă şi bulversată.
         Însă acum am dori, în mod respectuos,  să vă atragem atenţia asupra situaţiei deosebit de dificile în care se află personalul nedidactic,  şi personalul didactic auxiliar.
         Ne referim în special la personalul nedidactic din învăţământ, categorie care riscă să dispară dacă se mai aplică în continuare politica de până acum. Oriunde ar merge să lucreze o persoană din această categorie ar primi un salariu mai mare deoarece, ţin să vă anunţ cu respect, că această categorie de personal supravieţuieşte cu un salariu care  este sub salariul minim pe economie. În condiţiile în care personalul nedidactic are în fişa postului tot mai multe sarcini, şi în condiţiile în care posturile sunt blocate, şi toate sarcinile se repartizează la un număr din ce în ce mai mic de persoane. După un timp ne vom afla în situaţia când un personal  nedidactic va lucra cât şapte, căci regula de până nu demult era de o angajare la şapte ieşiri din sistem. În această situaţie se află şi personalul didactic auxiliar. Apreciem eforturile depuse de actualul Guvern privind încercarea de a debloca un anumit număr de posturi, însă nu este suficient pentru a salva categoria de personal nedidactic şi didactic auxiliar. Numărul lor este într-o scădere alarmantă.
Venim cu rugămintea, ca să analizaţi situaţia cu maximă seriozitate, şi să faceţi demersuri extrem de urgente în vederea detensionării acestei situaţii grele, pentru salvarea personalului nedidactic şi didactic auxiliar, de care avem nevoie pentru bunul mers al Învăţământului.
Vă aducem aminte că Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a făcut nenumărate demersuri în acest sens.
         În prima etapă propunem ca să se scoată vechimea din salariul de bază. Adică vechimea să se adauge peste salariul de bază. În aceste condiţii personalul nedidactic ar avea un salariu apropiat de salariul minim pe economie, pe care statul ar trebui să le garanteze.
         De asemenea solicităm deblocarea posturilor , şi să se ţină cont de nevoile de personal din unităţile de învăţământ după normări decente, şi nu după costul standard pe elev care se dovedeşte în timp că este o prostie.
         Prin prezenta scrisoare ţinem să vă înştiinţăm că personalul din învăţământul sătmărean nu au primit în cele mai multe unităţi şcolare prima tranşă din valoarea titlurilor executorii după procesele câştigate. Aceste sume au fost prevăzute în Legea Bugetului de Stat pe anul 2013, eşalonat pe 4 trimestre. Suntem în luna aprilie şi colegii se întreabă pe bună dreptate unde sunt banii lor.
Există şcoli care au în execuţia bugetară prevăzute plata sentinţelor judecătoreşti doar în trimestrul patru, ultimul trimestru al anului, când nici măcar salariile nu sunt acoperite. Poate aceşti colegi vor fi întrebaţi la sfârşitul anului, în mod democratic dacă doresc de crăciun salarii sau banii după procese.
Unii spun că banii pentru plata sentinţelor  au fost trimise către judeţe, iar alţii spun că trezoreriile sunt goale.  Poate vom afla adevărul, înainte sau după ce vom declanşa acţiunile de proteste pe care le luăm în calcul în perioada următoare.


Membri noştri de sindicat aşteaptă un răspuns la problemele ridicate în prezenta scrisoare.



Cu respect,
Prof. Oprea Victor
Preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Satu Mare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu